Benvinguts a Petròpolis;
Esta tarda presentarem un nou llibre de la col·lecció Mirades, dedicada a textos d’assaig i estudis. En este cas l’obra ve de la mà de Daniel Gil, bibliotecari i documentalista d’ofici, i un dels artífexs de Bauen_blog (una bitàcola de referència a la xarxa, dedicada a les biblioteques i l’arquitectura).
Per tal de fer-vos cinc cèntims sobre el contingut del llibre, el millor és recórrer a les paraules de Ferran Moreno, l’excepcional prologuista de l’obra, que tan bé sap sintetitzar el conjunt d’idees i pensaments que ens exposa el text:
La biblioteca angular és, precisament, una reflexió sobre els espais de les biblioteques i el seu futur, estructurada en tres apartats. Al primer, «La biblioteca ciutadana», ens és presentada l’evolució dels edificis i els espais de les biblioteques fins a esdevenir l’anomenada biblioteca ubiqua, una biblioteca omnipresent i adaptable a les noves realitats; una biblioteca que ha estat un instrument d’enginyeria social i que ha evolucionat cap a la virtualitat, amb tots els canvis que això provoca. El segon, «La biblioteca com a espai», és el més extens i intenta oferir una panoràmica sobre el valor de l’espai físic de les biblioteques i de la seva evolució, sempre en el context de la virtualització que fa que la biblioteca esdevingui un espai híbrid, un espai de transició entre el món analògic i el món digital. Al tercer, «La biblioteca sense llibres», ens immergeix en el futur d’una biblioteca buida de llibres tal com la coneixem actualment i que s’ha de repensar totalment: s’hauran de repensar els possibles usos que es podria donar als espais, com construir i dissenyar aquests espais, quins serveis s’hi podrà oferir, com s’oferirà l’accés a la informació; en definitiva, quin serà el paper de les biblioteques i dels bibliotecaris en aquest futur de biblioteques sense llibres al qual sembla que ens condueix la digitalització de la informació. I com serà aquest futur?
Per acabar, us deixem amb la presentació de l’obra, en què podreu escoltar esta part del pròleg acompanyada amb música de Vivaldi. I després no dubteu ni un segon en començar a llegir el llibre, de ben segur que us oferirà una nova manera de veure les biblioteques!